Wanda Chotomska. Nie mam nic do ukrycia, Barbara Gawryluk. Wydawnictwo Marginesy

Czy dzisiejsze dzieciaki znają Wandę Chotomską? Nie wiem, ale taką mam nadzieję. Ja wciąż pamiętam leżące na półkach u mnie w domu tytuły takie jak „Dla każdego coś śmiesznego” czy „Gdyby kózka nie skakała”. Chotomska to bez dwóch zdań jedna z najbardziej znanych polskich autorek zajmujących się literaturą dziecięcą. Pisarka bardzo płodna – ma na koncie ponad 200 książek, tysiące wierszy, setki piosenek, sztuk teatralnych, słuchowisk… Tym razem jednak mowa nie o kolejnej książce dla dzieci, a o publikacji na temat samej pisarki. Z książki Barbary Gawryluk można się dowiedzieć o Chotomskiej twórczyni, ale także o Chotomskiej kobiecie i osobowości. O niezwykłej, trochę ekscentrycznej, ale i ciepłej osobie. Gawryluk oddaje jej głos w wywiadzie-rzece, a my możemy dowiedzieć się o dzieciństwie pisarki w Warszawie, przyjaźni z Mironem Białoszewskim, współpracy z Bohdanem Butenko, o wojnie i zmaganiach literatów w czasach stalinowskich, o miłościach Chotomskiej, jej dalekich podróżach, literackich bohaterach. Bardzo ciekawa lektura, a do tego pięknie wydana – z mnóstwem starych zdjęć, fragmentów książek i publikacji prasowych, listów, ilustracji. Polecam!

Aleksandra Nowak

 

W kuchni Mamy i córki, Katarzyna Meller. Wydawnictwo Marginesy

Historia rodzinna opowiedziana oparta na wspomnieniach wspólnych posiłków, smaków – takie historie czyta się najlepiej, takie historie są prawdziwe i niesamowicie pobudzają apetyt. Książka Katarzyny Meller „W kuchni Mamy i córki” nie na darmo nosi podtytuł „Opowieści i przepisy rodzinne”. Obok pięknych i działających na ślinianki zdjęć potraw autorstwa Radka Polaka, przepisów łatwych do wykonania i bardzo smacznych potraw (śliwki w boczku mnie oczarowały, z kolei nasza PR Manager Magdalena Olszewska skusiła się na tuńczyka z grilla marynowanego w balsamico) – będących fuzją tradycji polskich i tych pochodzących z wielu innych zakątków świata, historii i dzisiejszych zdrowych kulinarnych rozwiązań – znajdziemy w tej książce mnóstwo przepełnionych ciepłem i humorem historii z życia rodziny Mellerów. Katarzyna, siostra dziennikarzy Andrzeja i Marcina, córka Beaty, współautorki książki kulinarnej „W kuchni babci i wnuczki” (wydanej po raz pierwszy w 1994 roku), dojrzała wreszcie do kontynuowania rodzinnych tradycji pisarskich i kulinarnych. Dzięki temu czytelnik otrzymuje coś więcej niż standardową książkę kucharską i nie tylko inspirację do gotowania, lecz także do organizowania życia towarzyskiego wokół wspólnego stołu, odkrywania świata smaków, eksperymentowania z nimi po swojemu, zgodnie z tradycją lub wbrew niej oraz kolekcjonowania „jedzeniowych” wspomnień. 

Paulina Klepacz

1 wanda chotomska katarzyna meller to czytamy lektury 

Fot. Marcos Rodriguez Velo