KUCHNIA DANTEGO, Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, Wydawnictwo Nisza
Kilka lat temu gotowanie całkowicie zmieniło swój charakter. Nie jest już tylko codziennym, nużącym obowiązkiem perfekcyjnych pań domu, ale stało się także zaskakująco modną formą spędzania czasu z najbliższymi i bardzo seksownym zajęciem. Nikogo nie dziwią w sklepach rzędy półek uginających się pod ciężarem książek kulinarnych, coraz to nowe kursy gotowania dla mniej lub bardziej zaawansowanych oraz kolejne programy telewizyjne promujące popisy kuchenne laików, jak i profesjonalistów. Faktem jest, że wyśmienite jedzenie, butelka wina i serdeczne towarzystwo to recepta na idealny wieczór. Jeżeli pragniecie w najbliższym czasie ugościć w swoim domu rodzinę i przyjaciół, zgłębiając przy tym tajniki prawdziwej włoskiej kuchni, koniecznie zwróćcie uwagę na jedną wyjątkową książkę, która wam w tym pomoże.
„Kuchnia Dantego” to zbiór przepisów kulinarnych dla każdego niezależnie od poziomu umiejętności gotowania. Włosi Alfredo i Leonardo, którzy od kilku lat mieszkają w Warszawie, zapraszają na prawdziwą włoską ucztę okraszoną licznymi opowieściami o historii kuchni, ciekawostkami, anegdotami z życia, a przede wszystkim fragmentami „Boskiej Komedii”, która kiedyś pomagała im w podrywaniu dziewczyn.
Aleksandra Krajewska
PYSZNIE DLA RODZINY I PRZYJACIÓŁ, Joanna Drzazga i Gosia Wieruszewska, Wydawnictwo Muza
Pamiętacie kiedy Bridget Jones próbowała ugotować urodzinową kolację dla przyjaciół? Plan był skazany na porażkę od samego początku. Mimo wszystko kto z nas nie marzy, żeby choć raz ugotować idealny kilkudaniowy posiłek dla grona najbliższych? Z książką Joanny Drzazgi i Gosi Wieruszewskiej wydaje się to więcej niż możliwe. „Pysznie dla rodziny i przyjaciół” to zbiór 28. wyselekcjonowanych zestawów, na które składają się trzy posiłki: przystawka, danie główne i deser. Jasne instrukcje, precyzyjny język i piękne zdjęcia sprawiają, że to niemal obowiązkowa pozycja zarówno dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, jak i dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Książka, która z pewnością powstała z miłości do gotowania dla innych.
Marta Cyzio
Fot. Marcos Rodriguez Velo dla enter the ROOM