Wiecie jak najlepiej dopasować wino do dania, tak, żeby wydobyć wszystkie walory smakowe potrawy? Rozpoczynamy nowy kulinarny cykl, w którym będziemy przedstawiać nasze ulubione przepisy i podpowiadać z czym je łączyć.

Na początek przedstawiamy niedawną premierę – książkę twórczyni bloga My New Roots, bazującej wyłącznie na składnikach roślinnych. Do przepisu z grillowaną cukinią z zieloną cebulką, szpinakiem i orzechami laskowymi polecamy słodkie Moscato z portfolio Jacob’s Creek – idealne do lekkich dań, takich jak nasza podrasowana grillem sałatka. 

Czego potrzebujemy?

1 średnia lub duża cukinia

1 łyżeczka stopionego oleju kokosowego lub ghi

sól morska w płatkach i świeżo mielony pieprz

3 średnie dymki

½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka oliwy tłoczonej na zimno

½ przeciśniętego ząbku czosnku

½ świeżej posiekanej papryczki chili

½ łyżeczki miodu

starta skórka 1 ½ cytryny z ekouprawy

kilka sporych garści młodych liści szpinaku

¼ kubka (35 g) orzechów laskowych (mogą być prażone)

2 my roots przepis gotowanie cooking food salad green Sarah Britton vege

Co dalej?

  1. Rozgrzej grill (dobrze sprawdzi się także (patelnia grillowa)
  2. Potnij cukinię na cienkie paski (lecz nie nazbyt cienkie, inaczej rozpadną się w trakcie grillowania). Delikatnie natrzyj je stopionym olejem i lekko posól i popierz. W ten sam sposób pokrój i przypraw dymkę.
  3. Gdy grill się nagrzeje, rozłóż na nim cukinię i dymkę. Grilluj bez przykrycia 3-5 minut do chwili, gdy na spodniej stronie warzyw pojawią się brązowe ślady. Odwróć i grilluj przez kolejne 2 minuty, aż warzywa zmiękną i z drugiej strony także lekko się spieką. Zdejmij z grilla i połóż na talerzu.
  4. W małej misce zmieszaj sok i skórkę z 1 cytryny, oliwę, czosnek, chili oraz miód. Włóż szpinak do misy, w której podajesz danie, i zalej dressingiem. Pomieszaj.
  5. Posiekaj z grubsza orzechy laskowe. Ułóż grillowane warzywa na szpinaku.Posyp orzechami i resztą skórki cytrynowej. Podawaj.

Przepis pochodzi z książki „My New ROOTS” Sarah Britton, wyd. Marginesy

1 my roots przepis gotowanie cooking food salad green Sarah Britton vege

Zdjęcia Maciej Kaniuk, stylizacja Magdalena Olszewska