W naszych artykułach powtarzamy z uporem maniaka, że każde ciało jest dobre i każde zasługuje na przyjemność. Chcemy wam pomóc w poznawaniu siebie i w odkrywaniu tego, co sprawia przyjemność akurat wam. Dlatego postanowiliśmy zorganizować MANIFEST ZMYSŁÓW, czyli jednodniowe wydarzenie, w trakcie którego odbędą się interesujące dyskusje oraz warsztaty dotyczące pozytywnego podejścia do cielesności i seksualności oraz pokazy twórczości inspirowanej zmysłami. Będzie też okazja, by skupić się na kuchni i zastanowić nad tym, w jaki sposób potrawy, które codziennie wybieramy, absorbują różne nasze zmysły – smak, węch, wzrok... Porozmawiać o tym, dlaczego warto traktować jedzenie jako rytuał, dowiedzieć się czegoś o afrodyzjakach i po prostu spróbować czegoś pysznego. Jesteście ciekawi, co dokładnie przygotuje KUKBUK? Przeczytajcie naszą rozmowę z Darią Pawlewską – wydawczynią magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK i redaktorką naczelną jego wydań specjalnych.

 

Jak narodził się pomysł na stworzenie KUKBUK-a?

Pomysł na pismo podświadomie rodził się latami i wynikał z fascynacji kulinariami: ich aspektem towarzyskim oraz tym bardziej naukowym związanym z zainteresowaniami: filmem, dizajnem, kulturą, sztuką czy antropologią. Przełom nastąpił we wrześniu 2011 roku. Doskonale pamiętam, jak przeglądałyśmy z siostrą Bianką (współtwórczynią magazynu) zagraniczną prasę i książki, które ukazywały kulinaria od innej szerszej perspektywy. To wtedy uświadomiłyśmy sobie, że brakuje nam tego rodzaju albumowej inspirującej publikacji w rodzimym języku. A jak nam, to może i komuś jeszcze. Znalazłyśmy niszę, którą postanowiłyśmy wypełnić, tworząc magazyn zupełnie inny od tych, które wówczas oferował rynek prasy w Polsce. Do wspólnej pracy nad koncepcją pisma zaprosiłyśmy naszą wieloletnią przyjaciółkę – graficzkę Oliwię Gede-Niewiadomską i w ciągu roku stworzyłyśmy solidną konstrukcję przyszłego KUKBUK-a. 

 1 manifest zmysow kukbuk

Który ze zmysłów jest dla Ciebie najważniejszy?

Wszystkie są równie ważne! W KUKBUK-u nazywamy siebie wiecznie głodnymi hedonistami. Uwielbiamy rozpieszczać swoje kubki smakowe, ale zwracamy również uwagę na wygląd jedzenia, formę jego podania i cały anturaż mu towarzyszący. Dzięki multisensorycznym doznaniom posiłek staje się wówczas uważnym doświadczeniem, a nie czynnością stricte funkcjonalną. Od samego początku aspekt estetyczny pisma jest dla nas bardzo ważny. Stawiamy sobie wysoko poprzeczkę, zarówno jeśli chodzi o koncepcję redakcyjną, jak i wizualną. Staramy się stworzyć swój rozpoznawalny styl z dbałością o każdy najmniejszy nawet detal. Dziś jest to już nasz wyróżnik, co bardzo nas cieszy.

 

Co sprawia Ci przyjemność?

Poczucie rozwoju osobistego, któremu towarzyszy spokój i pozytywna energia ludzi wokół mnie. Takiej inspirującej wędrówce przez życie sprzyjają podróże, książki, twórcze działania, przypadkowe zbiegi okoliczności, przyjaźnie i miłość. Ogromną przyjemność daje mi oczywiście współtworzenie KUKBUK-a. 

 

Co zaprezentujesz na MANIFEŚCIE ZMYSŁÓW?

Na MANIFEST ZMYSŁÓW przyjedziemy z naszą interaktywną mobilną kuchnią KUKBUK-a. Serwując gorącą czekoladę, którą każdy będzie mógł sobie doprawić ulubionymi przyprawami i dodatkami będziemy namawiać do przełamywania granic i wspólnego zapoznawania się przy kubku tego jakże zmysłowego napoju. Poprowadzę także panel dyskusyjny na temat działania afrodyzjaków na zmysły, w którym udział weźmie Marta Siembab/Senselier, będąca jedynym polskim senselierem – niezależnym ekspertem przekazującym wszechstronną wiedzę związaną ze zmysłem węchu. Marta działa na terenie całej Europy szkoląc profesjonalistów z branży perfumiarskiej i przekłada język zmysłów na praktyczne rozwiązania dla biznesu. Jest też inicjatorką aktywności łączących świat kulinariów, zapachów i wina.

1 manifest zmysw kukbuk magazyn wydarzenie niebo warszawa

Daria Pawlewska w obiektywie Bartka Szmigulskiego

Fot. materiały prasowe magazynu KUKBUK