Wiecie jak najlepiej dopasować wino do dania, tak, żeby wydobyć wszystkie walory smakowe potrawy? W naszym nowym kulinarnym cyklu przedstawiamy nasze ulubione przepisy i podpowiadamy z czym je łączyć.

Rodzinne gotowanie to dla wielu nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Dlatego tym razem postanowiliśmy sięgnąć do niedawnej premiery „W kuchni mamy i córki” Katarzyny Meller. Autorka przedstawia, obok smakowitych przepisów swojej mamy, obraz pełen rodzinnych tradycji i anegdot skupionych wokół stołu. Wśród cudownych smaków dzieciństwa, archiwalnych zdjęć i inspiracji do poszukiwań kulinarnych autorki, zwróciliśmy uwagę na tuńczyka z grilla marynowanego w balsamico. Do dania dobraliśmy delikatne, wytrawne białe wino Chardonnay z portfolio Jacob’s Creek, które idealnie łączy się z rybami. 

 1 foodpreparing jacobs creek wino gotowanie w kuchni mamy i corki mariusz gessler

Czego potrzebujemy?

2 steki z tuńczyka

4 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 2 foodpreparing jacobs creek wino gotowanie w kuchni mamy i corki mariusz gessler

Co dalej?

„Do głębokiego naczynia wkładam umyte i osuszone steki. Polewam je obficie octem, a następnie oliwą. Solę, pieprzę i układam na wierzchu plasterki czosnku. Przykrywam folią naczynie i wkładam do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilka razy przewracam steki, żeby dobrze przeszły marynatą. Zdarzało mi się też marynować tuńczyka tylko kilka godzin, kiedy planowanie nie wyszło mi najlepiej, ale warto poczekać. 20 godzin robi swoje i tuńczyk rozpływa się w ustach. Ja najbardziej lubię tego tuńczyka z grilla. Może być plenerowy, może być elektryczny lub od biedy patelnia grillowa. Najważniejsze to osiągnąć wysoką temperaturę i bardzo krótko smażyć rybę z każdej strony, 1-1,5 minuty. Nie używam już żadnego tłuszczu do smażenia. Tuńczyk powinien być w środku brudnoróżowy. Podaję z sałatą w sosie vinaigrette. Moje dzieci lubią tuńczyka w tym wydaniu za słodycz balsamico.”

Przepis pochodzi z książki „W kuchni Mamy i córki” Katarzyny Meller, wyd. Marginesy.

 3 foodpreparing jacobs creek wino gotowanie w kuchni mamy i corki mariusz gessler

Fot. Maciej Kaniuk, stylizacja Magdalena Olszewska