Zbliża się przesilenie letnie, a wraz z nim kolacja, na którą czekaliśmy od dawna – w samym sercu Warszawy, pod gołym niebem. W najbliższą sobotę, 24 czerwca, Plac Defilad zmieni się w dziki ogród, a przy pięknie udekorowanych stołach zasiądzie ponad 400 gości. W tle muzyka na żywo, a na talerzach dania przygotowane przez Joannę Gawrońską, szefową kuchni w barzeStudio. Tematem przewodnim kolacji będzie Sen Nocy Letniej, a więc nie zabraknie ziół, paproci, mgły i dawkowanej tajemnicy.

Jak w ogóle narodziła się idea kolacji na Placu Defilad? Jakie plusy dało ożywienie tej przestrzeni w centrum miasta i nadanie jej bardziej przyjaznego, swobodnego charakteru? O tym w wywiadzie opowiadała nam między innymi jedna z organizatorek, Zuzia Mockałło: „Wszystko zaczęło się 3 lata temu, kiedy trafiliśmy do przestrzeni barStudio. Razem z ekipą Teatru Studio zaczęliśmy wspólnie myśleć o pustym placu, tej „betonowej pustyni” i za cel postawiliśmy sobie ożywić go i przyciągnąć do niej mieszkańców. Faktyczne działania zaczęły się dwa lata temu, kiedy na środku placu ustawiliśmy 25-metrowy stół. Zaczęliśmy organizować wokół niego różne rzeczy, a plac zaczął powoli żyć nowym życiem.”

„Jednocześnie z pewną zazdrością podglądaliśmy zdjęcia z paryskich białych kolacji, czyli plenerowych spotkań tysięcy paryżan ubranych na biało, którzy spontanicznie celebrują wspólne letnie biesiadowanie i wzdychaliśmy na widok scen z romantycznych kolacji z filmu „Dobry rok”. Mieliśmy już przecież miejsce, więc stwierdziliśmy, że czas zabrać się do pracy, by dodać Warszawie odrobinę magii. I udało się! Dwa lata temu w czerwcu zrealizowałyśmy kolację dla czterystu osób na fragmencie Placu Defilad, przed wejściem do Pałacu Kultury i Nauki – elegancką, z kelnerami, piękną scenografią i muzyką na żywo – dokładnie tak, jak ją sobie wymarzyłyśmy!” – opowiada Mockałło.

2 sen nocy letniej plac defilad

Serwowane w tym roku menu odzwierciedlać będzie wędrówkę słońca po nieboskłonie. Co znajdzie się w kolejnych daniach?

WSCHÓD: Maślanka, miód wiosenny, chabry, botwina, burak, kalafior, pyłek kwiatowy, kiszony pomidor, rzodkiewka, chrzan, chleb na zakwasie z ziemniakiem, masło z czosnkiem niedźwiedzim

PORANEK: Jajko owsiane, soliród, szparagi, twaróg wędzony, maślana bułeczka, emulsja szczypiorkowa, szczawik, bób, liście nasturcji

POŁUDNIE: Ogórek kiszony i małosolny, ogórek siewny, cukinia, koper, kwiaty kopru, jogurt, gorczyca, prażone ziarna, żytni krakers, ziemniak

ZACHÓD SŁOŃCA: Fermentowana gryka, polskie grzyby, rozmaryn, tymianek, ser dojrzewający twardy, dynia, cebulka, wiśnia, wino, orzechy włoskie  

WIECZÓR: Owoce leśne, biała czekolada, węgiel aktywny, śmietanka, bratek, orzechy laskowe, migdały, mikro zioła

Menu, tradycyjnie, przygotowane zostało przez Joannę Gawrońską, szefową kuchni w barzeStudio we współpracy z Piotrem Soliwodą z Solivoda Catering, za zioła odpowiada natomiast Baziółka.

Informacje praktyczne:
Kolacja Sen Nocy Letniej
24 czerwca 2017, godz. 20:00
Wstęp 100 pln
Sprzedaż biletów trwa =
Bilety dostępne online: www.teatrstudio.pl/bilety lub w kasach Teatru Studio
Więcej informacji na stronie www.placdefilad.org
Pytania, prośby, większe rezerwacje można kierować na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Fot. materiały prasowe