Już 25 sierpnia zaczyna się trzecia edycja Fine Dining Week – najbardziej wysmakowanego festiwalu kulinarnego. W cenie 119 złotych będziecie mogli spróbować pięciodaniowych menu najlepszych restauracji w stolicy.

Festiwal Fine Dining Week jest doskonałą okazją na wielozmysłowe kulinarne doświadczenie i poznanie smaków, których na co dzień nie mamy okazji próbować. Wyjątkowe doznania czekają na was w ponad 30 najlepszych restauracjach stolicy takich jak Amber Room, Warszawski Sznyt, Brasserie Warszawa, N31 by Robert Sowa czy Nolita. My mieliśmy przyjemność spróbować przedpremierowo festiwalowego menu restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich przygotowane przez jej szefa kuchni Adama Komara. Restauracja od 1992 roku serwuje wykwintną kuchnię polską i europejską w centrum Łazienek Królewskich – jednego z najpiękniejszych parków w kraju. Zachwyca tu nie tylko otoczenie, ale i sam budynek, w którym znajduje się restauracja – ponad 150-letnia Nowa Oranżeria, która oryginalnie pierwotnie była palmiarnią z egzotycznymi roślinami w ogrodzie Stanisława Augusta Poniatowskiego. Wnętrze Belvedere wypełnione jest tropikalną roślinnością a w centralnej części budynku rośnie prawdziwy botaniczny skarb – ponad stuletnia ogromna palma.

Od dziesięciu lat Belvedere wyróżniana jest co roku przez najsłynniejszy przewodnik kulinarny na świecie – Michelin Guide. Podstawą tutejszej kuchni są polskie tradycje i unikalne regionalne smaki, które skomponowane w nowoczesne dania odkryją przed wami naturę polskiego dziedzictwa kulinarnego.

Zobaczcie, jak prezentuje się festiwalowe menu restauracji Belvedere – smaki opisujemy krótko, bo tych trzeba po prostu spróbować! Rezerwujcie więc swoje miejsce przy stole!

 

Przystawka zimna: Tatar wołowy z chrupiącą skórką z kurczaka, sosem bearneńskim, wasabi i winogronami

Świetne, letnie wydanie tatara. Choć grubo posiekany, to w otoczeniu winogron, wasabi i kremowego sosu cała kompozycja staje się jednym z lżejszych tatarów, jakie mieliśmy okazję spróbować.

2 Fine Dining Week

Przystawka ciepła: Ravioli z młodym kozim twarogiem i sosem szafranowym

Najpierw wzrok ukoi soczyście żółty sos szafranowy, na którym wdzięcznie zaprezentują się pierożki, które podbiją wasze podniebienia. Nadzienie z koziego twarogu jest wyraziste i aromatyczne a cudownie chrupiąca prażona kasza gryczana nadaje całości tekstury i charakteru.

3 Fine Dining Week

Zupa: Consomée z bażanta 

Klarowny i bogaty w smaku wywar a do niego plastry delikatnego mięsa bażanta i julienne z kapusty i marchewki. Choć „gniazdo” z długich i cienkich pasków warzyw prezentuje się efektownie, to nieco niewygodnie się je wyjada z talerza. Ale to nic, smak tej zupy absolutnie to wynagradza.

 

Danie główne: Diabeł morski z hiszpańskim chorizo picante i czarnym risotto

Ta pozycja w menu Belvedere to doskonała okazja, żeby spróbować diabła morskiego, zwanego też żabnicą – ryby cenionej za smak oraz niezwykle mięsistą strukturę. Tu podana jest w lekkim otoczeniu kremu z pieczonej papryki, przyjemnie chrupiącym i delikatnie pikantnym chrustem z chorizo oraz pieczonym pomidorem – soczystym, tryskającym wręcz pomidorowym aromatem pełni lata. Risotto z sepią dopełnia danie aczkolwiek przyćmiewają je pozostałe składniki, na których zdecydowanie lepiej skupić smakową uwagę.

4 Fine Dining Week

Deser: Sernik z koziej chałwy z wędzoną kawą 

Podsumowaniem wyśmienitych, wytrawnych pozycji, które zaserwuje wam kuchnia Belvedere będzie deser, który z pewnością skradnie serca kochających serniki w każdej postaci. Intensywna słodycz tej wersji z koziej chałwy przełamana jest słonym smakiem otaczającej go czekolady i delikatną goryczą lodów. Doskonały!

 sernik

Poza tym pięciodaniowym menu w czasie festiwalowej uczty w Belvedere będziecie mieli okazję spróbować powitalnych amouse bouche od szefa kuchni a także małych przerywników między daniami, których wygląd i smak pozostawimy wam jako niespodziankę.

 

www.FineDiningWeek.pl 

25 sierpnia – 3 września 2017

1 Fine Dining Week

5 Fine Dining Week

Fot. materiały prasowe